Tetting av betong – kjemisk injeksjon

Tetting av betong motvirker sprekker og riss som kan føre til at skadelige stoffer trenger inn i betongen.

Hvorfor er fuktinntrengning et problem?

Kontakt oss!

(+47) 902 03 797
Send oss en epost!

Fukt og vannlekkasje i betong er et veldig vanlig problem. Betongkonstruksjonen kan utvide seg eller trekker seg sammen ved temperatursvingninger, og over tid kan dette føre til riss og sprekker som gir fuktinntrenging og mulige vannlekkasjer.

Lekkasjer kan også oppstå i støpeskjøtene dersom konstruksjonen er støpt i flere faser, eller under betongens hydratiseringsprosess, når den stivner etter utstøping.

I en ferdig betongkonstruksjon utgjør vann og luft tilsammen over 20% av betongens totale volum. Disse hulrommene forbindes i et nettverk, og til sammen skaper de et selvsugende transportsystem for vann. Dette vannet kommer gjerne fra kondens, snøsmelting, slagregn eller vann mot grunnmur under terreng.

Kapillærsystemene i kjellervegger og kjellergulv suger også opp mye fukt. For å hindre kapillærsuget legger man et kapillærbrytende lag av grus, pukk, sand og isolasjon under og rundt bygningen. Når dette ikke er gjort riktig trekkes vann fra grunnen opp i konstruksjonen.

Vannet tar med seg forurensning, klor og syrer inn i betongen, som gjør at varighet, styrke og tetthet reduseres, samtidig som armeringen angripes.

Tetting med kjemisk injeksjon

CIMG1870.jpg

Det finnes ulike metoder for vanntetting av betong. Når man bruker kjemisk injeksjon i sprekkene, gir dette en varig vantetting. Stoffet reagerer kjemisk når det kommer i kontakt med vann, slik at væsken herder og tettes.

Epoxy og Polyuretan er de vanligste stoffene til dette formålet, men på demninger og i tunneler brukes ofte sementinjeksjon.

Man bruker trykk for å presse de kjemiske materialene inn i sprekker og riss i konstruksjonen. Dette gjøres ved å bore et lite hull i sprekkområdet på konstruksjonen og injisere middelet inn i hullet ved hjelp av høyt trykk, et rør og en injeksjonspakker. Når den kjemiske væsken herdes, er konstruksjonen fullstendig tett og sikret mot videre lekkasjer. Denne metoden kan brukes på ulike objekter og våre håndverkere kan fikse dette både over og under vann.

Hvilken type kjemikalie som brukes vil variere ut i fra hvilken jobb som skal gjøres, og om konstruksjonen er på land eller i vann.

De kjemiske tetningsstoffene vi bruker inneholder ingen helsefarlige tilsetningsstoffer og vi velger alltid en effektiv løsning som gir minst mulig avtrykk på miljøet.

Både sementinjeksjon og kjemisk injeksjon kan også benyttes til stabilisering av løsmasser.

Med fagfolk på laget

Kristiansand Bygg har i mange år vært ledende på tetting av betong i Agder. Våre dyktige håndverkere setter kvalitet og kundetilfredshet i høysetet og garanterer kvalitetssikring i alle ledd.

Kontakt oss når du har spørsmål om tetting av betong.